Iconische shirtsponsors

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sinds begin jaren ’80 bezitten voetbalshirts de onvermijdelijke reclame van allerlei bedrijven. Van sommige weet je meteen waar het bedrijf voor staat, maar wat is Rakuten bijvoorbeeld eigenlijk? En waar stond Mediolanum voor op het shirt van AC Milan? Hier lees je meer over een aantal iconische shirtsponsors die je misschien niet meteen kon of kunt thuisbrengen.

Rakuten

De grapjes in Nederland over wat er staat als een Barça-speler zijn trainingsjasje open draagt met de tekst Rakuten eronder, zullen al vaak gemaakt zijn. Maar wat is Rakuten? Rakuten, Inc. is een Japans megaconcern, opgezet in 1997 door de zakenman Hiroshi Mikitani. Het behoort tot de grootste bedrijven van de wereld op het gebied van online detailhandel, e-commerce en communicatiediensten. Het loste in 2017 Qatar Airways af als shirtsponsor van FC Barcelona.

Oude stad

Tijdens de hoogtijdagen van Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard bij AC Milan werd het stijlvolle shirt van Kappa gesierd door de tekst Mediolanum, een Italiaanse bank waar toenmalig voorzitter Silvio Berlusconi flinke aandelen in had. Tevens is het ook de oude Romeinse naam van de stad. Dus Milan speelde eigenlijk gewoon met de oude clubnaam op het shirt! Die stedelijke invloeden zie je overigens vaker terugkomen. Wie nu op de shirtsponsors van Feyenoord zoekt, komt een aantal verzekeringsmaatschappijen tegen: Stad Rotterdam Verzekeringen, Fortis, ASR en Fortis ASR. Je zorgvergelijker zou er maar van in de war raken.

Verdwenen bedrijven?

Googelen naar shirtsponsors brengt je trouwens vaak bij bedrijven die verdwenen lijken te zijn. Iemand die in deze eeuw geboren is zal zich afvragen wat in vredesnaam de Gouden Gids was op het shirt van de Rotterdammers. En dan TDK, de gigant in video- en cassettebandjes. Jarenlang was de naam TDK aanwezig op het Ajax-tricot. Misschien dacht je dat dit bedrijf verdwenen was, maar het is nog steeds een wereldwijd opererend technologieconcern. De pijltjes langs de mouwen van sportkledingmerk Hummel, kenmerkend voor veel shirts in de jaren ’80, zijn inmiddels ook grotendeels verdwenen uit het voetbal. Toch is er één team uit de Eredivisie die er wel nog mee speelt: FC Emmen.

Biertje?

Dat een speler wel eens een bekertje bier over zijn shirt heen gegooid krijgt vanuit het rivaliserende supportersvak, vinden we niet wereldschokkend meer. Maar dat ooit een biermerk het shirt van Liverpool sierde, zal wel verbazing opwekken. Toch speelde het elftal jarenlang met het logo van biergigant Carlsberg op het rode shirt, hetgeen de supporters extra dorstig zal hebben gemaakt.

Parmalat

Ooit werd Real Madrid gesponsord door Parmalat, een Italiaans bedrijf in zuivelproducten. Tot 1990 stond hun logo op het maagdelijke wit van De Koninklijke, lang voordat het bedrijf in opspraak kwam. Deze langlopende zaak werd bekend onder de naam ‘Parmalat-schandaal’ en leidde tot het faillissement van de Serie A-club in de thuisstad van het concern, Parma FC.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*