Voetbalboek met een uitshirt in de hoofdrol: Het Nieuwe Ajax

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Voetbalschrijver Menno Pot maakte al meer boeken over zijn geliefde Ajax (waaronder het hilarische en rauwe Vak 127), maar In Het Nieuwe Ajax beschrijft hij op meeslepende wijze hoe een uitshirt de rode draad vormt in het succesverhaal van het seizoen 2018-2019.

ajax nieuw shirt

Verrassend?

‘Ajax steeg boven zichzelf uit’, werd wedstrijd na wedstrijd opgetekend. Vaak betrof het uitwedstrijden tegen Europese voetbalreuzen. Nu was de gemiddelde Ajax-supporter al bijzonder verguld met het doorkomen van drie voorrondes en hadden ze in hun stoutste dromen niet kunnen voorzien wat werkelijkheid werd. Maar was dit wel zo verrassend?

Uitshirt

Pot beschrijft hoe het uitshirt van 2018-2019 veranderde: van het zoveelste tricot dat aanvankelijk de grond in werd geboord op sociale media, tot een gewild object dat het straatbeeld ging bepalen. Overal zag je jongetjes in het zwarte shirt met beige (officieel Raw Gold) en witte accenten. Zelfs een thuiswedstrijd werd afgewerkt in dit tenue, omdat de uitkleuren van Benfica te veel overeenkomsten vertoonden met het rood-wit van Ajax.

Spinnen en kwijlen

Al die kinderen op straat, vertelt Pot, wilden Frenkie, Donny en Matthijs zijn. En dan het liefst in hun uitshirt. Het shirt waarin Hakim in München zijn klasse aan de wereld toonde. Het shirt waarin Lasse die vrije trap in Bernabeu in het goal joeg vanaf zo’n beetje de cornervlag. Het shirt waarin Frenkie in datzelfde stadion tegenspeler Modric het bos in stuurde. Het shirt waarin, en zo kunnen we nog wel even doorgaan, in Turijn een staaltje Tiki-Taka tentoon werd gesteld wat de hele voetbalwereld deed spinnen en kwijlen van genot.

Auto

Dit shirt staat symbool voor het veranderende Ajax, stelt Pot. De ploeg bestaat uit benaderbare jongens die zichtbaar lol met elkaar en in het spel hebben. Ook veranderde het publiek: de samenstelling ervan is meer divers geworden, ook met dank aan de social media-afdeling van de club. Dit is niet verrassend, want hier is jarenlang aan gesleuteld. Zoals de toenmalige coach van de Eindhovense rivaal het smeden van een team met het kopen van een auto vergeleek, doken Edwin van der Sar en Marc Overmars dieper in de materie. Niet alleen voorzagen zij samen met Erik ten Hag de bolide van velgen en leren bekleding, maar zij gingen voor het echte succes: een winnende Formule 1-wagen. Ze hielden zich nog net niet bezig met autoverzekeringen vergelijken, maar het scheelde niet veel. Met de nieuwe versnellingsbak in de vorm van Blind en Tadi? was Ajax klaar om Europa te bestormen en is het een verrassing dat de CL-finale op een haar na werd gemist. Fijn boek, Het Nieuwe Ajax!

Voetbalboek met een uitshirt in de hoofdrol: Het Nieuwe Ajax, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a comment

Your email address will not be published.


*