Het shirt van Oranje in 1988: lelijk of mooi in al zijn lelijkheid?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Wie voor pakweg 1980 geboren is, kan zich makkelijk voor de geest halen in welke outfit het Nederlands Elftal in 1988 de enige prijs tot nu toe in de wacht sleepte. Het vaal-oranje tricot met het vreemde motief, met alle goede bedoelingen door ontwerpers van sponsor Adidas vervaardigd, kon niet op veel bijval rekenen. Toch won Oranje het EK. Nu, ruim 30 jaar later, zijn de looks van voetbalspelers flink veranderd!

Korte broeken

Wie de beelden terugkijkt, kan zich maar moeilijk voorstellen hoe de spelers zich überhaupt konden bewegen in dit tenue. De broekjes leken wel hotpants, zo kort waren ze. En in de finale was dit broekje niet wit, hetgeen het tenue er niet mooier op maakte. De opponent, de toenmalige Sovjet-Unie, speelde in smetteloos wit. Hierdoor moest Oranje kiezen voor een broek met een glanzende oranje tint, die vreselijk vloekte met het vale shirt.

Energie en zelfvertrouwen

Met name Ruud Gullit zal zich wellicht geërgerd hebben aan het shirt. Gullit was een speler die altijd in stijl voor de dag wilde komen. Dan had hij meer zelfvertrouwen. Was het toeval dat de captain weliswaar alle energie in de strijd gooide, maar gedurende het toernooi maar moeilijk in zijn spel kon komen? Natuurlijk had hij de kracht waar hij op kon terugvallen, hij was naast dirigent namelijk ook de krachtcentrale binnen het team. Net als de energieleveranciers Jan Wouters, Berry van Aerle en Erwin Koeman. Maar met een Gullit in zijn grootste vorm waren de wedstrijden waarschijnlijk niet zo spannend geweest.

Snorren

Overigens is het sowieso bijzonder om terug te kijken naar hoe de spelers er in die late jaren ’80 uitzagen. De matjes en de snorren waren eerder regel dan uitzondering en sieraden mochten toen nog gedragen worden op het veld. De lichaamsbouw van veel spelers was ook anders dan nu. Als je nu ziet hoe Ronaldo en Zlatan bijvoorbeeld als bijna-bodybuilders het veld oplopen, kan het contrast met ‘De Spijker’ Adri van Tiggelen haast niet groter zijn. En iedereen speelde nog gewoon op zwarte voetbalschoenen!

Veilingsites

Zelden zag je spelers van Oranje zo voor elkaar door het vuur gaan. Als je de halve finale tegen West-Duitsland terugziet, ben je getuige van een veredelde matpartij. Maar altijd fungeerde het Nederlands Elftal in die zomer als team, hoe ze ook voor de dag kwamen. Het shirt van 1988, of het nu lelijk is of mooi in al zijn lelijkheid, daarover zijn de meningen verdeeld. In ieder geval worden de shirts nog steeds aangeboden op heel veel veilingsites. Zowel goedkope remakes als de echte, gedragen versie (vraagprijs 1100 euro).

Het shirt van Oranje in 1988: lelijk of mooi in al zijn lelijkheid?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a comment

Your email address will not be published.


*