Treffend: hoe de Nederlandse voetbalvrouwen en -mannen op elkaar lijken

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De OranjeLeeuwinnen behalen successen, terwijl de Oranjemannen nog steeds zoeken naar hun beste vorm. Dat terzijde, zingen de mannen en vrouwen hetzelfde volkslied en dragen ze nagenoeg dezelfde shirts. Het zijn heus niet de enige gelijkenissen tussen het nationale mannen- en vrouwenelftal. Wij maakten de vergelijking en hebben nog een aantal andere verrassende gelijkenissen voor jou in petto.

Hetzelfde truitje, maar dan getailleerd voor vrouwen

Er zijn een aantal gelijkenissen die vanzelfsprekend zijn. Neem bijvoorbeeld het Nederlands elftal vrouwen shirt waarmee de vrouwen naar het EK van 2022 trekken. Het truitje heeft een V-halsje en een kenmerkende oranje kleur. Het is op maat van de vrouwelijke vormen getailleerd. Door de prominente aanwezigheid van de leeuw, het symbool van Nederland en het Nederlandse voetbal, is de gelijkenis met het mannenshirt meteen duidelijk. Nike koos er dan ook voor om dezelfde huisstijl door te trekken bij zowel de mannen- als de vrouwentruitjes. “We hebben een leeuwenmentaliteit nodig om succesvol te zijn en we zullen iedereen laten zien hoe trots en sterk we zijn”, zei Virgil van Dijk recent nog over het oranjetruitje met de prominente leeuw. Dat geldt natuurlijk zowel voor de mannen als de vrouwen.

Doordrongen met winnaarsmentaliteit

Toen de OranjeLeeuwinnen zich in 2019 klaarstoomden voor de WK-finale in Lyon, benoemde Frank de Boer alvast een belangrijke gelijkenis met de mannen die in 2010 in de WK-finale stonden. Frank de Boer, die er op 11 juli 2010 als assistent-coach bij was in Johannesburg, roemde daarbij vooral de winnaarsmentaliteit van de OranjeLeeuwinnen. Volgens hem is dat de grote gelijkenis met hoe de mannen in het verleden aan dergelijke toernooien deelnamen: soms haalden ze niet het niveau dat ze konden halen, maar dat compenseerden ze wel met de mentaliteit die nodig is om het ver te schoppen. De OranjeLeeuwinnen doen het wat dat betreft misschien zelfs beter dan de mannen, die na een belabberde vertoning op het EK nog het onderspit moesten delven tegen Tsjechië.

De duidelijke link met VfL Wolfsburg

Wat enerzijds opvalt, is dat de Nederlandse vrouwen beduidend minder in het buitenland actief zijn dan de Nederlandse voetbalmannen. Waar bij de mannen slechts een handvol spelers voor een Nederlandse voetbalploeg uitkomt en de rest voor een buitenlands avontuur kiest, geldt bij de vrouwen net het omgekeerde. FC Twente is er zelfs hofleverancier, gevolgd door Ajax en PSV. Anderzijds is het minstens even opvallend dat beide nationale voetbalelftallen een aantal spelers hebben rondlopen die uitkomen voor VfL Wolfsburg, de Duitse voetbalclub uit de gelijknamige stad.

Bij de mannen gaat het natuurlijk om Wout Weghorst, die in 2018 in het Nederlandse voetbalelftal debuteerde. Bij de dames gaat het om Dominique Janssen, Jill Roord en Shanice van de Sanden. Het is opmerkelijk hoe VfL Wolfsburg verknocht is aan zijn Nederlanders. Weghorst en de dames zijn niet de enige voetballers die in het verleden hun weg naar Wolfsburg vonden, want onder meer Riechedly Bazoer, Jeffrey Bruma, Kevin Hofland en Bas Dost gingen hen voor.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*