Wat is het allermooiste Eredivisie shirt aller tijden?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Elke voetbalfan heeft zo z’n eigen favoriete Eredivisieshirt. Voor veel fans hangen de successen van de club vaak vast aan de keuze voor het shirt. Een shirt waarin gedegradeerd wordt zal bijvoorbeeld niet vaak als mooiste shirt ooit worden uitgeroepen door de harde kern van de club. Er komt dus een hoop emotie kijken bij het bepalen van het mooiste voetbalshirt aller tijden. We zetten de emoties aan de kant en kijken op esthetiek in plaats van gevoelens bij de club, het seizoen of de topscorer van dat seizoen. Alleen zo kan de vraag “wat is het mooiste voetbalshirt aller tijden?” worden beantwoord. 

Terug in de tijd

De mooiste voetbaltenues lijken tegenwoordig niet meer te worden gemaakt. Dat heeft ermee te maken dat er nogal wat belangen bij komen kijken. Zo wilt de producent van het shirt aanwezig zijn, is er natuurlijk een hoofdsponsor en worden de mouwen, broeken en zelfs kousen met allerlei emblemen volgepropt. In Nederland is het vanaf oktober om met een goksite zoals bijvoorbeeld FairPlay online casino op het shirt te spelen. In Engeland is dit echter vanaf dit seizoen juist verboden. 

Vroeger, toen er nog met bruine ballen gespeeld werd en de profspelers de bal zelf nog uit het bos moesten halen, leken de tenues een stuk mooier. De mooiste shirts zijn dan ook de klassiekers, al zijn er internationaal gezien ook nog wel wat uitzonderingen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het tenue van Sassuolo Calcio dat hartstikke nieuw is maar toch klassiek lijkt. Ook zijn er zoals bekend veel fans van het speciale Bob Marley shirt van Ajax dit seizoen. Toch haalt dit shirt van de Amsterdammers het rijtje met mooiste voetbalshirtjes niet. Welke tenues wel? Dat zie je hieronder. 

Zijn dit de drie allermooiste Eredivisie shirts ooit?

Clean kits zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen, zijn de mooiste. We begrijpen dat wel, maar toch zijn de commerciële belangen tegenwoordig een stuk groter. Een shirtsponsor zorgt al snel voor wat extra miljoenen in de clubkas. Als het om schoonheid gaat zien we de grote vermeldingen liever alleen op de reclameborden dan op de shirts, maar het is nu eenmaal de tijd waarin we leven.  

Dat er toch ook mooie shirts met sponsoring bestaan bewijst het Sunderland shirt uit 2012 met sponsor Tombola. Deze goksite is tegenwoordig ook legaal in Nederland en zou binnenkort zomaar eens een Nederlandse club kunnen sponsoren. Wat voor bedrijf dit precies is, lees je in deze Tombola review. Laten we snel verder gaan met de top drie. 

Feyenoord thuisshirt 1983/1984

Het enige shirt in de top drie met een shirtsponsor en dat is De Gouden Gids, Wat het shirt zo goed maakt is de eenvoud. Daarbij past het geelgouden blok van de Gouden Gids perfect bij het rood wit. Ook shirt sponsor Puma is te zien, al is het subtiel. De combinatie van de kleuren maakt het shirt een all time klassieker. Let daarnaast ook eens op de tegenovergestelde kleuren. Een rood randje op de witte mouw, een witte rand op de rode mouw en hetzelfde zie je terug in de v onder de prachtige witte opstaande kraag. 

Ajax thuisshirt 1969 – 1972

Een echt mooi shirt kan meerdere jaren door. De lange mouwen maken het simpele maar iconische Ajax shirt af. Door France Football werd het tweekleurige shirt met de lange rode baan in het midden verkozen tot mooiste shirt ooit. Het shirt wordt afgemaakt met een witte ronde boord dat mooi afsteekt tegen de rode baan op het midden van het shirt. Dat de UEFA Cup winsten van Ajax in dit iconische tenue werden behaald staat los van de schoonheid. Over de hele wereld herkent men dit shirt, daar is zelfs geen logo voor nodig.  

Willem II thuisshirt 1958 – 1967

Nergens ter wereld kom je het shirt van Willem II tegen. Ook dit tenue heeft geen logo en wordt maar liefst negen seizoenen gedragen. Je ziet wel vaker gestreepte shirts maar nooit met drie kleuren. Het shirt is uniek in z’n soort, is eenvoudig en straalt iets koninklijks uit. De rode baan op de mouwen en centraal in het shirt tekenen prachtig af tegen het wit en blauw. Tevens komt de driekleur terug in de sokken en geeft de rode kraag het shirt nog wat extra flair. Dit zou zomaar eens het mooiste shirt aller tijden ter wereld kunnen zijn. Helaas is Willem II echter niet zo heel bekend over de wereld maar zou dat met zo’n shirt en prachtige historie wel verdienen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*