Nederlanders reizen niet massaal af naar Qatar

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

28.000 Nederlandse fans zijn gevraagd hoe ze naar de FIFA World Cup 2022  kijken. Het overgrote deel geeft aan niet zoveel zin te hebben in het toernooi. Het WK wordt dit jaar door Qatar georganiseerd. Het land kreeg al in 2010 te horen gastland te zijn van het wereldkampioenschap in 2022. Sindsdien is het land veel negatief in het nieuws geweest. Over de arbeidsomstandigheden, het kopen van de FIFA en nog veel meer. 

Louis van Gaal roept om steun Oranje fans

De bondscoach van het Nederlandse elftal heeft de selectie op vrijdag 11 november bekendgemaakt. In de video roept hij een voor een de namen op van de 26 spelers die meegaan naar het toernooi. Na het bekendmaken van de selectie zegt van Gaal de kansen van het Nederlands elftal positief in te zien. Wel geeft hij aan de steun van de supporters hard nodig te hebben. Hij lijkt deze steun niet te krijgen. 

Negativiteit rondom het WK

Nederlanders komen minder Oranje spullen en zelfs de oranje tompoucen lopen minder goed. Naar verwachting worden de wedstrijden alleen in de kroeg en thuis gekeken. Het onderzoek is gedaan door het EenVandaag opiniepanel. 

Het panel zegt geen leuke oranje versieringen te gaan kopen en geen zin te hebben in het toernooi. Het zou liggen aan de negativiteit rond het WK. De negatieve publiciteit begon al 12 jaar geleden, maar de laatste jaren gaat het veel over de slechte behandeling van de arbeidsmigranten. Er zouden meer dan 6000 migranten zijn overleden en er wordt niks aangedaan. Sterker nog, Qatar gaat miljoenen verdienen aan het toernooi. 

Supporters schamen zich

Niet alleen de Nederlandse fans hebben minder zin in het WK. Supporters over de hele wereld schamen zich voor het kijken naar het wereldkampioenschap. Een groot deel van de mensen gaat dus ook niet in het openbaar naar het toernooi kijken.  

Of Willem-Alexander naar het WK af gaat reizen is ook nog maar de vraag. Het wordt de koning door een groot deel van de Nederlanders afgeraden. Er is zelfs publiekelijk gevraagd aan de Koning om niet te gaan. Het lijkt erop dat minister Conny Helder naar het wereldkampioenschap gestuurd wordt. Helder is de sportminister, maar het is niet uitgesloten dat de koning niet alsnog afreist naar het gastland. 

FIFA grijpt niet in

Over het algemeen vinden de panelleden dat niemand af moet reizen het het WK. Het toernooi zou geboycot moeten worden. Voetballanden die dit proberen zoals Australië en Denemarken krijgen van de FIFA te horen dat hun geplande acties niet door mogen gaan. Denemarken wilde een speciaal zwart WK shirt dragen ter nagedachtenis aan de overleden arbeidsmigranten.  

Australië heeft in een videoboodschap al duidelijk gemaakt het niet eens te zijn met de toestanden in het land. De FIFA reageert op alles door een brief te sturen naar de 32 deelnemende landen. In de brief vraag de organisatie aan alle landen om zich op voetbal te richten en niet op de politieke toestanden in Qatar. De KNVB is de brief intern aan het bespreken.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*