De uitshirts van Ajax door de jaren heen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het design van het thuisshirt van Ajax is in al die jaren redelijk consistent gebleven. De uitshirts daarentegen hebben intussen alle kleuren van de regenboog gehad en daar zaten ook wat ontwerpen tussen waar niet iedereen even gelukkig mee was. Maar ook zeker shirts waar geen discussie over bestaat. En wat voor invloed had het tenue eigenlijk op de Europese prestaties?

Kappa 

Natuurlijk veranderde het voetbalshirt drastisch in 1982, toen shirtreclame werd toegestaan. Ajax kreeg de inmiddels vergeten shirtsponsor TDK, toen bekend van cassettebandjes, op een geheel lichtblauw tenue. Volgens velen een aardig shirt. De shirts van andere clubs werden in die tijd ‘versierd’ door producenten van elektronica, de Gouden Gids (wie kent hem nog), verzekering auto tot zelfs een biermerk! Ja, dat mag nu niet meer. Hoe dan ook kreeg Ajax met kledingmerk Kappa hele stijlvolle uitshirts in 1987. Het tricot waarin Marco van Basten de finale van de Europacup II besliste had een iets diepere rode kleur. Een iconisch shirt. Het Kappa-tijdperk toonde een fris, swingend Ajax. 

Schreeuwerig motief 

Maar in 1989 sloeg Ajax de plank – volgens veel fans – mis. Het rood-wit-blauwe, schreeuwerig motief op het Umbro-shirt viel niet bij iedereen in de smaak. Daar leden de prestaties overigens niet onder, want de Amsterdammers werden wel kampioen. Met één punt verschil, maar toch kampioen. Enkele jaren later maakte de club het vrij bont door in de kleuren van sponsor ABN AMRO te gaan spelen, een soort gifgroen met geel. De spelers op het veld hadden bijna iets weg van een bankafschrift. Het was niet de meest gelukkige sponsor qua shirt – de blauw met gele uit-versie in het seizoen 2000-2001 wordt ook al niet als het meest geslaagde uitshirt beschouwd. Daarbij is met de switch van sponsor TDK naar ABN AMRO het Ajax-logo qua design aangepast. Nog steeds betreuren veel supporters die keuze. 

Europacups 

In 1995 werd de Champions League gewonnen en gelukkig voor de supporters liepen de spelers er op dit hoogste podium keurig bij, in donkerblauw met rode en witte accenten. Over het shirt waarin Ajax in 2019 schitterde op datzelfde podium was aanvankelijk ook discussie. Maar in het zwart, goud en wit toonden Frenkie, Lasse, Hakim en al die andere sterren van dat jaar hun gallery play aan de wereld, van München tot Turijn en van Madrid tot Lissabon. Hierdoor werd het shirt alsnog massaal omarmd. Werd er dan nooit een Europacup gewonnen in een uitshirt dat veel supporters liever niet zagen? Nee! De meeste cups werden binnengehaald in het klassieke thuisshirt (1971,1972, 1987 en 1992), de keren dat Ajax in een finale moest kiezen voor een uitshirt, was dit een effen rood tenue in ‘73 en het gesoigneerd donkerblauw ‘95.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*